Svenskt vin, här för att stanna

Hur föds egentligen idèn (eller galenskapen) till att börja göra vin i Sverige?

Svenskar tycker om vin. De reser. De är nyfikna. De har vilja och passion och de börjar helt enkelt fråga sig ”Varför inte?”.

Hur kan det då ens vara möjligt att göra vin i Sverige med klimatet som finns här?  Vi blir dagligen bombarderade med information om global uppvärmning och klimatändringar, och den första tanken är väl att det är därför. Fast så är det faktiskt inte! Man använder sig av något som kallas för PIWI-druvor. Druvrankor som tål kallare klimat!

Vad är då PIWI?

Piwi är en förkortning av det tyska ordet ”Pilzwiderstandfähig ”, vilket betyder “svampresistent”. Dessa druvor är korsningar, hybrider, mellan många olika sorter och arter av druvor. Inte genetiska korsningar utan gjorda med en lång, naturlig process av pollinering och framodling. I och med att dessa druvor är mer resistenta mot svampangrepp ( och andra sjukdomar och parasiter) så kan man odla mer miljövänligt eftersom man inte behöver bespruta vinrankorna lika mycket. Dessutom upptäckte man att dessa druvor även tålde kyla bättre än andra ”vanliga” druvsorter som vi kanske är mer vana att höra talas om som typ Chardonnay och Pinot Noir.

Men kan en hybrid vara god?

Bara själva ordet ”hybrid” låter ju inte så smakligt, men vet du vilket bär som är kanske den mest berömda hybriden i världen? Som du helt säkert har ätit, om du inte är allergisk. Jordgubben!!!!! En fransman på 1700-talet korsade fram den. En korsning mellan en jordgubbe från Chile och en från Nordamerika, resultatet är den jordgubben vi alla känner till idag.

Jordgubbar!

En hybrid kan alltså vara god!

I Sverige odlas mest hybriden Solaris som är en grön druva. Solaris ger ett mycket friskt vin med inslag av gröna äpplen, krusbär, fläder och lime. Det lämpar sig väldigt bra även som mousserande vin. Exempel på andra Piwidruvor som odlas är Souvignier gris, Rondo, Johanniter, Regent, Cabernet Cortis.

Solaris

Det är viktigt att komma ihåg att mycket sker genom experimentering. Även om man vet hur man gör vin så måste man komma ihåg att i världen finns det inte så mycket erfarenhet vad det gäller de olika Piwi druvorna i  och med att de är relativt nya. I vilken typ av mark trivs de bäst? Hur mycket ska de beskäras? Tunna eller inte tunna? Och hur länge i tunna? Varje år får man ju bara en chans till att försök. I till exempel Italien gör man vin sedan tusentals år tillbaka, vilket betyder tusentals skördar och tusentals försök till att göra de viner vi dricker idag. I Sverige pratar vi om i medel cirka 15 skördar. 15!

1999 blev Sverige officiellt erkänt som vinland av EU och idag finns det cirka 40 producenter på sammanlagt cirka 130- 150 hektar. De flesta befinner sig i södra Sverige. I Sverige är det inte möjligt att provsmaka eller köpa vinet på vingården på samma sätt som i t ex Frankrike eller i Italien. Vinmakarna hoppas på att dessa lagar kommer att ändras i framtiden för att främja vinturismen och öka interesset för Svenskt vin. Även att i sig köpa svenskt vin är inte lätt, men oftast går det att beställa på systembolaget. Det är större chans att hitta flaskor på systembolagen nära vinproducenterna.

Vid olika tillfällen har jag haft det stora nöjet att få prata om svenskt vin här i Italien där jag bor. Två av dessa vinprovningar har varit för Italienska sommelier förbundet, AIS.  Jag talade om Sverige och dess vinproduktion. Jag är jätte stolt att få ha pratat om Sverige och svenskt vin, jag som älskar både vin och mitt hemland.   Att dessutom dessa viner håller hög klass och blir väldigt uppskattade gör ju inte saken sämre!!! För så är det faktiskt; svenskt vin är otroligt bra!!! Jag hade velat representera fler vinmakare men det är inte så lätt att få tag på svenska viner utomlands men förhoppningsvis kommer det bli lättare med tiden.

Svensk vinprovning i Como, Italien
Svensk vinprovning i Milano, Italien

 

 

 

Har besökt flera svenska vingårdar och lärt känna många modiga vinmakare. Ja modiga. Eller kanske lite galna. Eller båda. Alla dessa fantastiska människor som har börjat ägna hela sin existens till ett helt nytt livsprojekt; att göra vin i Sverige.

Den otroligt duktiga svenska sommeliern Mattias Säfwenberg har skrivit två böcker just om Svenskt vin. Bok nummer två har precis kommit ut och jag kan verkligen rekommendera dessa böcker som på ett lätt men ändå instruktivt sätt berättar om vinlandet Sverige, dess druvor och vingårdar.

Mattias Säfwenbergs två böcker om Svenskt Vin

Så även om den egentliga orsaken till svensk vin produktion inte är klimatförändringar så spelar denna faktor absolut en viktig roll inför framtiden. Förmodligen kommer det bli svårare och svårare att göra vin i redan varma vin regioner världen över, och vem vet? Kanske det svenska klimatet då kommer vara ett perfekt vinland för även de traditionella vindruvorna?  Sveriges framtid som vinland även i framtiden är ett klart faktum. Vindruvan har kommit till Sverige för att stanna!

Vill du läsa mer om svenskt vin och få info om vingårdar så rekomenderar jag att kolla in Föreningen Svenskt Vins hemsida: Föreningen Svenskt Vin

 

Har du besökt någon svensk vingård eller smakat på något svenskt vin? Kommentera gärna! Skulle vara jätteintressant att höra lite olika opinioner.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.