Vulkaner!

Etna

Få saker är så skrämmande som en aktiv vulkan! I Italien finns Europas högsta (3357 m) aktiva vulkan, Etna. Etna befinner sig på Siciliens östra kust, och invånarna har sedan urminnes tider lärt sig att respektera och leva med det närliggande hotet. Byggnader och bostäder byggs alltid med ett fönster eller kikhål som vetter mot Etna – man håller alltid ett öga öppet. Lite som att värma mjölk – sekunden man tittar bort så kokar det över.

Kanske lite oväntat, så lyckas man trots detta göra helt otroliga viner på Etnas sluttningar. Den främsta blå druvan man odlar här är ”Nerello Mascalese”. Nerello Mascalese är en inhemsk druva som i princip bara odlas här på Etnas sluttningar. Den blir ofta jämförd med Nebbiolo och Pinot Noir, detta inte enbart för sin ljusa färg, men även på grund av sin känslighet för årgången och var den växer.

För att underlätta odlandet på de branta sluttningarna, så har man byggt så kallade terrasser. Det vill säga att man har byggt upp en stenmur som sedan har fyllts med jord. Man använder sig av en väldigt speciell och tidskrävande metod som på italienska kallas ”a secco” vilket betyder ”torr”. Detta innebär att man inte använder något som helst bindemedel (cement, lera m m) mellan stenarna. Dessa terrasser är så unika att dom har klassats av UNESCO som världsarv.

Egentligen är världens alla vinplantor en klängväxt, och hur man binder upp dem och beskär dem är olika mellan olika platser och klimat där den odlas. Enligt den Sicilianska traditionen så klipps den här ned kraftigt och odlas  som ett litet träd. Detta skyddar vinplantan bland annat från hård vind från havet. Det var grekerna runt 500 fK som började odla sina vindruvor här på detta sätt.

På Systembolaget finns det ett flertal interessanta viner från Etna. Idag vill jag berätta om ett av dessa viner; ”Pietrarizzo 2018” från vingården Tornatore .

Jag har valt just det här vinet för det har den där speciella lite rökiga nyansen som är typiskt för vin som odlas där marken är rik på lava. Vinet går under klassificeringen ”Etna Rosso DOC”. Reglerna för ”Etna Rosso DOC” säger att vinet måste ha minst 80% av Nerello Mascalese i sig. Görs inte vinet på 100% Nerello Mascalese så måste resterande druva vara Nerello Cappuccio. Inga andra druvor får förekomma.

Pietrarizzo  består av druvorna Nerello Mascalese (95%) och Nerello Cappuccio (5%) och har lagrats 12 månader på stora ekfat.

Vinet är ljust rubinrött med lätt tegelfärgad nyans.

Doften är elegant med en bra komplexitet; körsbär, plommon, jordgubbar och blodapelsin samt antydan av läder och tobak. Torkade örter och rökig mineral.

Smaken är frisk och intensiv. God syra och sälta, mjuka och sammetslena tanniner. Lång eftersmak.

 

Doften av blodapelsin i vinet fick mig att komma ihåg att det är bara här vid Etna som blodapelsinen Tarocco faktiskt växer. I sägnerna berättas det att de får sitt röda fruktkött (att apelsinerna blöder) av rädsla vid anblicken av vulkanen.

Fakta är dock att både apelsiner och vin här ifrån är unika i sina slag, och dessutom otroligt goda!

2 Kommentarer
  1. Hej. I Bronte brukar det vara en festival med pistagenötter
    Vill besöka den men får inte fram något datum för årets
    Festival. Bara att den är i sep/okt.
    Hoppas du kan hjälpa mej med datum.
    Vänliga hälsningar Annelie

    1. Hej, Annelie! Festivalen hålls under två helger. 27-29 september och 4-6 oktober.
      Vänliga hälsningar, Therése

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.