Druvsorten Merlot är den röda druvsorten bland de mest älskade och utbredda över hela världen.
Saftiga, doftrika och söta. Namnet Merlot tros komma från druvornas smaklighet, särskilt uppskattad inte bara av våra gomar utan också … av koltrastar! (Merle på franska). Detta är en variant om varför druvan har sitt namn. En annan version är att druvorna i sin mörka nästan svarta färg liknar just koltrastarna. Hur som helst på något sätt är de ändå förknippade med koltrasten och har fått sitt namn därefter. Merlot, även känd som ”Médoc Nir”, ”Picard”, ”Sémillon rouge”, gör sitt första framträdande i Gironde, ett fantastiskt område i sydvästra Frankrike, men det sprider sig snart till alla vinodlingsregioner i hela världen.
I slutet av artonhundratalet sprider de sig även till Italien. Närmare bestämt regionen Friuli-Venezia Giulia i nord-östra Italien.
Varför just då? Vet du vad som hände i vin världen i mitten av 1800-talet? En fruktansvärd vinranks-pandemi härjade och nästan all druvodling i hela Europa utrotades på grund av en liten insekt ( kommer artikel om detta inom kort!)
När man sedan skulle plantera nya vinrankor så valde man på flera ställen i Italien (inte bara här) att plantera Merlot. Av Merlot visste man att man kunde göra goda och lättdrukna viner. Mjuka och fruktiga. Merlot plantan är dessutom känd för att bära mycket frukt. Mjukheten i Merlot-vinet är både en styrka och Akilleshäl på samma gång. Akilleshäl för att just massproduktion av billig och lättdrukna viner har gjorts, varför det nämndes föraktfullt och ironiskt i filmen Sideways i den berömda frasen ”Nej, om någon beställer Merlot, så går jag! Jag dricker INTE någon jävla Merlot!” (har du inte sett filmen så gör det!!!)
Styrka för att denna mjukhet faktiskt hjälper andra druvor. Ofta hittar vi nämligen Merlot blandad med andra druvor. Det mest kända exemplet är med Cabernet Sauvignon.
Den extraordinära komplementariteten mellan de två (Merlot och Cabernet Sauvignon), mjuk och sammetslen den ena, nyckfull och ”grön” den andra, ger liv åt den berömda Bordeaux-blandningen, en världsberömd blandning ursprungligen från Bordeaux men finns i otaliga versioner över hela världen.
När jag tänker på denna blanding så kommer den berömda frasen upp ”bakom varje framgångsrik man står en kvinna”. Kvinnan i det här fallet är Merlot. Fast inte som fru/fästmö/flickvän utan som SYSTER! Merlot och Cabernet Sauvignon är nämligen SYSKON. De har båda druvan ”Cabernet Franc” som pappa. Merlots mamma heter ”Magdeleine Noire des Charentes”. Cabernet Sauvignons mamma däremot heter ”Sauvignon Blanc” (en grön druva!)
Ska vi nämna Merlot som en kvinna så kan vi även tillägga en STARK kvinna. En kvinna vars resultat beror helt och hållet på hur du behandlar henne, väder, vind, terroir och odlingsplats. Och vet du? Denna kvinna/druva är helt otroligt fantastisk (hittar inga andra superlativa ord!) på egen hand! Ett av världens mest kända och dyraste viner är gjort på 100 % Merlot!!!
Château Petrus från Pomerol (Bordeaux), det dyraste merlotvinet i världen (och bland de mest förfalskade), Petrus från 2016 kostar cirka 5000 euro per flaska!
Ni som känner mig vet att jag bor i Italien och att jag ofta håller event och vinprovningar. Jag älskar att prata om vin! Nyligen så höll jag ett event om just Merlot. Jag ville absolut prata om denna fantastiska druva eftersom den trots allt fortfarande har lite dåligt rykte om att det bara görs bra Merlot i Frankrike. Så är absolut inte fallet!!!
Temat för provningen var :
1 druva, 2 metoder, 3 länder, 4 viner
Druvan var naturligtvis Merlot. Två metoder för i Schweiz görs även vit Merlot (läs mer om vinets färg i en tidigare artikel: Wine tasting skola – varför ska jag titta på mitt vin?). De tre länderna var ; Schweiz, Italien och USA.
Till detta hör även två unika faktorer; vinmakaren till vinerna är den samme, Ettore Biraghi och dessutom görs ett av vinerna här i Como.
Schweiz är faktiskt ett fantastiskt vinland som få känner till. Schweizarna exporterar väldigt lite då de faktiskt dricker upp de mesta av deras viner själva!!! I södra delen av Schweiz, i regionen Ticino så odlas mycket Merlot. Viner gjorda på druvan Merlot här blir otroligt bra. Så bra att Schweiz kallas för Merlots hemland nummer två, den första är ju faktiskt Frankrike, i regionen Bordaux. Fast ibland kan Schweiziska Merlot faktiskt vara bättre än den franska! På flera ”blind tastings” som jag har varit på om Merlot från Bordeaux har man ofta lagt till en hemlig outsider; Merlot från Ticino. Ofta har den klassats som godare!
Sedan mina år som sommelier i Schweiz så känner jag flera vinmakare där ifrån, Ettore Biraghi är en av dem. En ung vinmakare som trots sin unga ålder har en lång karriär och flera priser bakom sig. Hans viner tycker jag extra mycket om då han faktiskt lyckas göra otroligt bra viner var han än befinner sig! Ettore gör nämligen inte bara vin i Schweiz på vingården Tenuta Agricola Luigina, men även här vid Como sjön, där jag bor, på Tenuta Ronco Regio. Dessutom gör han vin för en fantastiskt vingård i norra Kalifornien som dessutom bär hans namn, Ettore winery .
Ettore (italienare) börjar 2005 sin yrkeskarriär som agronom hos en vinodlare i kantonen Mendrisiotto i Schweiz, tvärs över Alperna från Lugano, Italien. 2010 släpps Ettores första vin för Tenuta Agricola Luigina . Det vinner omedelbart beröm, uppmärksamhet och priser från det internationella vinsamfundet.2017 utses han av Gault &; Millau till ”Rookie of the Year”, vilket utmärker honom som en ny viktig vinmakare med utmärkelser från Frankrikes mest prestigefyllda matguide. Samma år börjar han hjälpa till med vinmakeriet Tenuta Ronco Regio i Como, Italien . Två år senare börjar han både med att göra vin i Mendocino i norra Kalifornien på Ettore Winery , samt vinner ytterligare ett pris från Gault &; Millau. Den hör gånen som en av de bästa vinodlarna i södra Schweiz! Den röda tråden i Ettores vinproduktion är att det ska göras biologiskt och organiskt. Något han känner väldigt starkt för!
På vingårdarna i Schweiz och Kalifornien görs flera olika sorters viner, både vita och röda, men i Italien görs bara ett vin då produktionen är väldigt liten. Tenuta Ronco Regio gör bara 1500 flaskor om året av sitt fantastiska vin!
Till en början var det bara 100 % Merlot, men nu blandas 20-30 % av Cabernet Sauvignon (”brorsan” får hjälpa till lite 😉) De är ett solklart bevis på att man blir bättre och bättre runt Como sjön på att göra vin. Här finns flertalet vingårdar, flera av dem är även B&B precis som Tenuta Ronco Regio.
Den här kvällens vinprovning började med en vit Merlot från Tenuta Agricola Luigina , ”La Dama bianca 2022”. Förmodligen är det bara i Schweiz man gör vitt vin av Merlot, man gör även mousserande vit Merlot, men deltagarna fick den här gången avsmaka ett stilla vitt vin. (Läs om hur man kan göra vitt vin av blå druvor i min artikel……….) Vit Merlot har en god syra och delikata aromer och det passar faktiskt till det mesta. Allt från att dricka som det är, eller med fisk eller grönsaksrätter.
Vin nummer två var ”Sanfermino 2020” från Tenuta Ronco Regio. 80 % Merlot och 20 % Cabernet Sauvignon, 12 månader i Barrique (andra passage)
Vin nummer tre var ”Zero 2020” Ettore Winery . 100 % Merlot . Detta vin heter ”zero” för att det innehåller NOLL sulfiter! Något väldigt unikt i vin världen. Detta vin lagras bara i stål och det är väldigt intressant hur friskt och livfullt detta vin är. Frukten i sig kommer fram väldigt fint.
Vin nummer fyra är åter en ”Sanfermino”, men årgång 2017. Då gjordes vinet bara på Merlot. Här kunde man klart känna Merlots åldrings potential, vinet upplevs fortfarande väldigt ungt! Hoppas att det blir tillfälle att avsmaka detta vin om några år.
Alla fyra vinerna höll väldigt hög standard. Alla vinerna var mycket goda och det var väldigt intressant att jämföra dem och få uppleva hur viner kan vara så lika men ändå så olika!
Jag är otroligt stolt och glad att fler och fler viner från min italienska hemregion Como lyckas med att framställa bättre och bättre viner. Lovar att återkomma om det i en annan artikel! Intressant att veta är att flertalet av dessa vin producenter även driver B&B, så är även fallet med Tenuta Ronco Regio. Något att komma ihåg om ni funderar på att komma till Como.
Har du någon favorit Merlot? Från vilket land är den?
Trevlig läsning! Jag bor i Ligurien och går just nu igenom kvalitetsproducenter här inför en vinresa i höst för vinagenter och skribenter i Sverige. En av mina favoriter bland Merlotviner är Duckhorn Three Palms Merlot från Napa Valley i Kalifornien.
Intressant! Vilka producenter i Ligurien har du valt ut?
Hej
Bor parttime i Acquaseria, varit importör i Sverige av italienska viner. Min favorit Merlot är La Ricolma från San giusto a Rentenanno🍷🔝🇮🇹
WOW! Inte många känner till detta fantastiska vin!.Complimenti! (som vi säger i Italien)