Svenskt vin i Italien !!!

Therése Lönnqvist, sommelier och föreläsare

Intresset för Svenskt vin bara ökar och ökar, För någon månad sedan läste jag en intressant artikel om svenskt vin här på Vinsider, dessutom pubblicerade jag själv en artikel om svenskt vin för mindre än ett år sedan:

Svenskt vin – här för att stanna

Även utomlands ökar intresset och nu har jag för tredje gången hållt i en vinprovning om och med svenskt vin för Italienska Sommelier Förbundet AIS här i Italien (jag bor i Italien) Det var en stor succé och jag vill nu dela med er vad Italienska Soommelier Förbundets journalist, Sara Passerini skrev om denna vinprovning (jag hoppas att min översättning från Italienska till Svenska duger):

Mellan fjordar och vinrankor: svenskt vin överraskar

Med extrem tydlighet och subtil ironi introducerar Therése Lönnqvist, Associazione Italiana Sommelier, AIS, oss i svensk vinodling, dess metoder och dess intressanta framsteg

Jag och ordföranden av AIS Monza

Längst upp i  norra  Europa, mellan 57:e och 59:e breddgraden, där klimatet är subpolärt och borealt, där isen i Östersjön förtrollar blicken så långt ögat når, där “mörker” inte betyder skugga utan snarare natt, månader av bara natt, där man skämtar om att sommaren, föregående år, var på en onsdag… just där, i Sverige, tillverkas vin; och det görs, som vi kommer att märka i provningen, gott vin.

Sverige har länge konkurrerat med produktionen av vin (det erkändes som ett land som kunde producera det 1999), först genom att importera druvor och på senare år genom att plantera vinrankor och experimentera. För närvarande finns det cirka 135 hektar vinrankor och antalet producenter är cirka 50, om man inte räknar de som gör vin som hobby. Man skulle kunna tro att klimatförändringarna driver detta intresse för vinodling – på något sätt är den globala uppvärmningen inte en irrelevant faktor – men det är inte den primära orsaken: passion, konsumtion och Piwi-druvor är de grundläggande delarna av det svenska vinets födelse

Grazie! Tack!

Var, hur och vad?

Området för vinodling ligger i södra Sverige: här längs kusten, nära havet, finner vi vinstocken växande i en ventilerad miljö men ständigt hotad av frost. För att skydda den från de nästan eviga vintrarna har särskilda strategier antagits, såsom användningen av sensorer i vingården som signalerar de kritiska temperaturerna där växterna riskerar att frysa och appliceringen av nebulisatorer som, just med temperatursänkningen, skapar ett lager av skyddande is runt skott och knoppar; mellan detta lager av is och knopparna (eller löven, på hösten) förblir temperaturen konstant och högre än den yttre.

För att kompensera för bristen på ljus och värme är jordmånen som vingården växer på – som härrör från berg som bildades för två och en halv miljon år sedan, innehållande lera, sand, moränsten – nödvändigtvis gödslade och även  gröngödsel, i Sverige används även tång; den samlas upp på hösten med tidvattnets förändring, den ligger utomhus hela vintern så att den tappar saltet och sedan läggs den på marken, mellan raderna av vinrankor.

Tillkomsten och användningen av Piwi-druvor (PilzWiderstandsfähig) är det element som verkligen uppmuntrade och underlättade odlingen av vindruvor i Sverige. Som bekant rör det sig om sorter som utvecklats under andra hälften av artonhundratalet genom korsningen av europeisk vitis vinifera med sorter som vitis riparia och vitis rotundifolia, vitis labrusca och vitis amurensis. Piwi-rankor har visat sig starkare mot sjukdomar som Oidium (vinmjöldagg) och Vinbladmögel, står emot kyla bättre och kräver inte användning av bekämpningsmedel såsom koppar eller svavel.

Bland de mest odlade druvsorterna i Sverige utmärker sig Solaris bland de gröna sorterna och Rondo bland de blå druvsorterna.

Vinprovning

Therése leder en översikt av sex viner gjorda av 100% Solaris med olika vinifieringar och lagringar: vi börjar med den mousserande versionen, fortsätter med en version som endast har gjorts i stål, sedan tre viner lagrade i olika träslag för att avsluta med en lätt botrytiserad solaris.

Skepparps Grand Prix Brut 2021 – Skepparps vingård

Företaget grundades 2011 och från början fokuserade på produktion av mousserande vin (det gjorde cider och mousserande viner med importerade druvor och viner), det äger 6 hektar vingårdar och producerar 15 000 flaskor; kvällens Solarisen tillbringar 9-12 månader på jäst fällning innan disgorgement.

Delikat halmgul till utseendet, utsmyckad med en krona av bubblor. Det börjar med aromer av citron och aromatiska örter, antydan av macererad fläderblom, limeskal, massor av vita vinbär och en liten nuance av buxbom. I gommen har den en spännande och nästan taktil fräschör,  markerad kolsyra, bra längd och avslutar med aromer av ananas.

 

Österlens Vida 2022 – Österlenvin

Grundades 2002, bara en hektar vinrankor och 2 500 flaskor producerade av många varianter inklusive Rondo, Bolero och Cabernet cortis. Kvällens vin vinifieras i stål tank

 

En blekgul färg med vacker lyster, med en enkel och subtil doft som berättar om gröna äpplen, fortfarande omogna krusbär, citrus och vegetabiliska referenser. I munnen har den en bitande syra och vinet är tuggbart, mineraliskt, vertikalt. Sältan är mycket behaglig, den evolutionära potentialen är intressant och enligt Alessandro Sala – en välkänd och prisbelönt Lombard-producent från vingården Nove Lune – “kommer att utvecklas och dessutom utveckla kolvätenoter (typ Riesling)”.

Elsa 2022 – Fredholms Vingård

Grundades 2008, en enda hektar fördelad mellan Solaris, Rondo och Siramé. Vinet som avsmakas, buteljerat i 0,5 l-formatet, mognar i 8 månader på akaciafat.

Den halmgula förgen har mer avgörande toner och konsistensen är rikare. På näsan presenterar den en dominerande ton av mandel, en sötma som, sammanflätad med blommiga toner, lämnar plats för mogna frukter med gul fruktkött. Det finns också en stark vaniljnyans. På gommen blir användningen av trä påtaglig, konkret och märkbar, salthalten och friskheten känns väl, men på en aromatisk nivå är den lite tillplattad, behöver lite extra tid i glaset för att öppna upp sig.

Kvällens viner

Lotima Terroir 2020 – Lottenlund Estate

Verksam sedan 2016, 10,5 hektar vinstockar, producerar Solaris, Muscaris, Souvignier gris, Donauriesling, Monarch och Cabernet cortis. Vinet som avsmakas mognar i två år på svenska ekfat. Tillverkningen av fat i Sverige är relativt ny, tidigare användes samma ek i fartygsproduktion; det är en ek som liknar ungerska, med täta porer och en mild effekt på vinet.

Lotima har även den en vacker halmgul färg med gyllene reflexer. Den doftande ouvertyren är söt, den berättar aromer av grädde, vanilj och mogen, exotisk frukt, konserverade persikor. I gommen har den en fantastisk rundhet, en stark smak, den har en voluminös munkänsla som behåller sin vertikalitet. Lämnar en behaglig kryddig eftersmak. Om några år kanske det blir ännu mer intressant och balanserat, tyvärr är det här  viner där det inte finns någon historicitet, det är genom provsmakning efter provning som historien om denna vinproduktion skrivs.

Midnattssol 2020 – Flädie Vingård

Grundad 2007, 2,5 hektar vinstockar inklusive Solaris, Rondo, Cabernet cortis och Phönix. Vinet som avsmakas är en blandning av olika årgångar: 38 % från 2020, 24 % från 2021 och 38 % från 2022, det tillbringar 12 månader på franska barrique fat

Fantastisk  mimosagul lyster med bra koncentration. En rad av smöriga, söta inslag av mogen frukt med vitt fruktkött, berikad av en antydan av blommig noter och en viskning av kryddor. Responsiv smak, en taktil känsla av mjukhet och krämighet, en smak med anmärkningsvärd uthållighet och en förförisk salthaltig eftersmak.

Paradiset 2021 – Kullabergs Vingård

Företaget grundades 2001 och äger 14 hektar vinstockar, har en experimentell ogympad vingård och producerar 60 000 flaskor solaris, muscaris, souvignier gris, donauriesling, pinot nova och cabernet noir. Det senast smakade vinet är framställt av enbart stål, druvorna angrips delvis av botrytis cinerea.

 

En djup gul färg med inbjudande konsistens. Rik och generös näsa, mycket frukt: rött äpple, mandarin, sedan färsk fruktsallad. Utvecklade förnimmelser av kanderad citrus och torkad aprikos. Smak-dofttest godkänt med glans: sött vin med en omslutande och aldrig överdriven mjukhet, perfekt överensstämmelse med aromerna, lång och smakrik utveckling av kanderad apelsin och sälta.

Vinprovningen följs av att det serveras av en tallrik med tre sorters marinerad sill: med lök, med hummersås och med senap och whisky,  ett smakbit  av mörkt bröd med köttbullae och rödbetssallad och en pepparkaka med ädelostkräm . I rummet genomförs många och tillfredsställande parningstester, för oss vinner den marinerade sillen med lök och vin nummer två!

Sill tallrik

 

Som det ofta händer i AIS Monza och Brianzas delegation avslutas kvällen med en överraskning, den sista skålen ser Solarisen återigen som huvudperson, men den här gången är det Alessandro Sala som har producerar det och berättar om det -– vinmakare och ägare av företaget Nove Lune dessutom ordförande för Piwi Lombardia – som firar priset “Årets person” som han fått av AIS Lombardiet.

Här fullbordas vinets magi igen, och vi njuter av stunden, allt mer medvetna om denna vinvärlds aspekter och rikedom.

 

Är otroligt stolt över att få prata om Sverige och dess viner här i Italien. Och du? Har du provsmakat något svenskt vin? Varför inte passa på nu till all Påskmat att se om det passar med just något av våra svenska viner?

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.