Visst är ögonblicket när man får sitt sommelier-diplom oerhört viktigt, men en livsändrare är när man vid första lektionen (här i Italien) dels får böcker om vin, men man får VÄSKAN. Väskan med stort ”V”. Den som innehåller de 4 vinglasen. De 4 glasen som blir ens kostanta följeslagare igenom hela kursen som varar i ett och ett halvt år. Det känns väldigt högtidligt att få denna speciella väska.
Dels så känner man att man nu tillhör detta fantastiska förbund, AIS Associazione Italiana Sommelier), men man känner sig även lite av en hemlig agent vars väska har urskårningar för pistolen, medans vi har det för våra glas. Man känner igen en sommelier- student just för denna väska.
Just glasen för en sommelier är ju otroligt viktigt. Glaset är ju det främsta verktyget för att avsmaka och bedöma ett vin.
När jag bedömer ett vin så är varje detalj i glaset viktigt. Ingenting har tillkommit av en slump! Glasets djup, bredd och igenomskilnighet, för att bäst kunna bedömma färg, trasparens och konsistens. (Läs mer om vinets färg här ) Rätt storlek på öppningen för att kunna bedöma dofternas sort och intensitet ( Läs mer om vinets dofter här )
Glasets skaft ska vara av rätt höjd så att ingen odör från handen kan ha inflytande vid bedömningen.
Men hur kom glas till egentligen?
Glas har tillkommit genom naturliga event så som vid vulkanutbrott i alla tider.
För 3000 år sedan började man bemästra tekniken i området vid Mesopotamien, och glas tillkom inte längre av en slump. Fast till en början så gjordes bara föremål av glas. T ex små figurer och smycken .
Romarna i början på 300-talet f Kr blev mästare på att göra glas och det sades mer eller mindre att måttet på fattigdom var om du hade råd att ha glasfönster eller inte.
Runt 100 f Kr kom man på tekniken med glasblåsning. Denna teknik var oerhört viktig just vid att skapa glas och kärl att dricka ur.
Vid romarikets fall så gick glasväldet åter igen tillbaka till arabvärlden, och den blev kvar där tills runt 1000 e Kr. Då blev Venedig centrum för glastillverkningen. Glasproduktionen i Venedig lades tidigt på ön Murano (därav namnet Murano glas). Dels för att på så sätt skydda den övriga delen av staden på grund av de otaliga bränder som uppkom på grund av glasugnen, men även för att på så sätt skydda den hemliga teknik som användes för att göra just Murano glas, och att kunna hålla spioner borta. Att avslöja hemligheten om hur man tillverkar glas ledde till dödsstraff.
Glas har i alla tider varit viktigt för själva utsmyckningen av bordet och har endast på senare tid fått betydelse även för själva avsmakningen av innehållet. Ni har säkert sett det speciella ”halsband” som en sommelier bär runt halsen, kedjan där en tastevin hänger. Denna tastevin användes ursprungligen till att avsmaka och bedöma vin, men numera är den bara en symbol då den har blivit ersatt av det mycket mer praktiska avsmakningsglaset,( som dem som jag fick i min väska vid kursens början).
Ofta får jag frågan om hur viktigt själva glaset är när man dricker vin. Mitt spontana svar att det är mer viktigt vad glaset är fyllt med än glaset i sig, fast helt klart så ändras smak upplevelsen beroende vilket glas jag använder. Samma vin kan faktiskt uppfattas som olika beroende på glaset! Många vet att glaset till rödvinet gärna får vara större än det man använder till vitt vin, men få vet varför. Ett roligt experiment är faktiskt att ta tre helt olika glas, hälla i ½ dl vin i varje (samma vin i alla tre glasen), och sedan känna skillnaden i lukt och smak. Du kommer upptäcka att det är en stor skillnad! Samma vin kommer att smaka olika i de olika glasen!
Varför är då glasens form olika vid olika viner? En viktig faktor är att glaset ska hjälpa mig att bäst kunna känna vinets dofter. ( läs mer om dofterna i vinet här ) Ett yngre vitt vin har ofta lite blygare styrka på dofterna och då väljer jag ett glas med smalare öppning så dofterna koncentreras bättre när jag luktar på mitt vin, typ som en omvänd tratt. Är det dock ett äldre och/eller mer strukturerat vitt vin så kan mitt glas vara vidare. Ett vidare glas tillför även mer syre och det kan behövas vid äldre viner, både för röda och vita.
Ett rött vin har oftast mer doft komplexitet och då väljer jag ett vidare glas, för att på så sätt lättare kunna urskilja de olika dofterna.
Det finns glas-producenter som har utvecklat glas för varje enskild druva och / eller typ av vin just för att formen på glaset inverkar otroligt mycket på doft och smak. Smak? Ja, glaset är inte viktigt bara för doften. Formen på glaset inverkar även på var i munnen vinet hamnar, och därmed på vilka smaklökar ( Läs mer om vinets smak här ).
Ett vitt vin har inga eller få tanniner, så då vill jag ha vinet mitt i munnen (smalare glas) ett rött vin vill jag känna av i hela munnen (bredare glas), för att kunna bedömma och känna av tanninerna bättre då även tanninerna skiljer sig från vin till vin.
Har du något favorit glas?
Är det din favorit på grund av formen, skönheten eller kanske rentav en händelse eller minne?
Låt mig veta!